De wetenschap achter EMS training

Voordelen EMS training bevestigd.

Wij zijn al lang overtuigd van het resultaat van EMS fitness. Diverse onderzoeken bevestigen voordelen van deze trainingsmethode, denk hierbij bijvoorbeeld aan: spiergroei, gezondere huid, geschikt bij reumatiek, verbeteren conditie, afvallen, vermindering rugklachten. Voor EMS Zutphen en EMS Deventer kun je bij ons terecht. Hieronder lees je allerlei wetenschappelijke onderbouwingen voor het succes van EMS training.

Elektrische spierstimulatie als totale lichaamstraining – Multicenter studie over het gebruik van Whole body EMS in fitnesscentra

(VATTER, J., Universiteit van Bayreuth, 2003; publicatie AVM Verlag, München 2010).

Doel van de studie
Het doel van dit artikel was om te ontdekken of in een veldtest positieve veranderingen met betrekking tot kracht, antropometrie, lichaamsgewaarwording, stemming, factoren voor de algemene gezondheid, rugpijn en incontinentie kunnen worden gerealiseerd door het gebruik van elektrisch gestimuleerde totale lichaamstraining.

Methodologie
In vier fitnesscentra werden 134 vrijwillige proefpersonen (102 vrouwen en 32 mannen) van gemiddeld 42,5 jaar oud onderzocht, getest en vergeleken met een controlegroep (n = 10) en voorafgaand aan en zes weken na de training onderzocht op basis van leeftijd en geslacht. Dit betrof de bepaling van de maximale kracht, uithoudingsvermogen, lichaamsgewicht, vetpercentage, omvang, frequentie en de intensiteit van de rug- en incontinentieklachten, alsmede van de algemene klachtensituatie, stemming, vitaliteit, lichaamsstabiliteit en lichaamsvorm.
De 12 trainingssessies werden twee keer per week uitgevoerd met de volgende training parameters: pulsduur / interval 4 s / 4 s, 85 Hz, rechthoekige pulsen, pulsbreedte 350 s. Een training van ongeveer 25 minuten met statische oefeningen volgde op een gewenningsperiode van in totaal 10-15 minuten. De training werd afgesloten met een vijf minuten durend ontspanningsprogramma (pulsduur 1 s, pulsinterval 1 s, 100 Hz, rechthoekige pulsen, pulsbreedte 150 s).

Resultaten
Bij 82,3% verminderde de rugpijn, 29,9% was na afloop vrij van symptomen. 40,3% klaagde vooraf over chronische pijn en 9,3% na afloop. 75,8% zag verbetering van de incontinentie, en 33,3% was na afloop vrij van symptomen. Het aantal medische aandoeningen was sterk verminderd (ongeveer 50%). Maximale kracht steeg 12,2%, en spieruithoudingsvermogen 69,3%. Vrouwen profiteerden in een grotere mate dan de mannen (13,6% versus 7,3%). 18 personen beëindigden de training voortijdig. Er werden geen veranderingen geconstateerd in de controlegroep.
Lichaamsgewicht en BMI bleven nagenoeg gelijk. Het percentage daalde 1,4% in de trainingsgroep, maar steeg 6,7% in de controlegroep. De jongere personen die de training ondergingen verloren meer gewicht dan de oudere; er kwamen geen andere geslachts- of gewicht gerelateerde variaties naar voren. Onder de vrouwen in de training nam de omvang aanzienlijk af op de borst (-0,7 cm), dij (-0,4 cm), taille (-1,4 cm) en heupen (-1,1 cm). Onder de mannen nam de taille af (-1,1 cm) met een gelijktijdige groei van de bovenarm (+1,5 cm), borst (+1,2 cm) en dij (+0,3 cm). De controle groep toonde geen verbetering, en bij hen namen taille en heupen in omvang toe gedurende dezelfde periode.
Lichaamsgevoel verbeterde, waarbij 83,0% minder spanning vertoonde, 89,1% meer stabiliteit, en 83,8% betere prestaties. 86,8% zag positieve effecten in het figuur. 90,0% van de deelnemers ervoeren de training als positief. Hoge intensiteiten gaven meer significante verbeteringen voor patiënten met klachten, maar daarbij kwam meer spierpijn voor.

Conclusie
Whole body EMS-training vormt een overtuigende methode om vaak voorkomende rug- en incontinentieklachten te verminderen. De toename van kracht komt overeen met wat men ervaart bij conventionele krachttraining en is in sommige opzichten zelfs superieur. Het feit dat figuur en gemoedstoestand verbeteren is aantrekkelijk voor mannen en vrouwen van alle leeftijden. Dus is whole body EMS een effectieve vorm van trainen en aantrekkelijk voor een breed spectrum aan doelgroepen.

Wil je meer wetenschappelijke artikelen over EMS training lezen? Bekijk dan onderstaande PDF’s:

Effectiviteit EMS training

Voordelen van EMS bij lage rugpijn

EMS training bij hartpatiënten

Samenvatting 8 onderzoeken EMS training

Delen

Auteur

Bas Streppel