Getest: elektro spierstimulatie training

Een sessie van 20 minuten staat gelijk aan een normale training van 90 minuten.

Een sessie van 20 minuten met elektrostimulering van de spieren is gelijk aan 90 minuten intensief trainen, wordt gezegd. Electrical muscle stimulation of EMS bestaat al zeer lang en vindt na de topsport en gebruik bij revalidatie nu de weg naar het grote publiek. Zijn de resultaten echt zo goed? Lees verder.

In het begin konden EMS toestellen telkens slechts één spier stimuleren. Met de nieuwste generatie toestellen, veelal ontwikkeld in Duitsland, maken we kennis met pakken die alle grote spiergroepen tegelijk aanspreken. Je traint dus in één keer je quadriceps, hamstrings, buikspieren, rug, triceps, biceps, schouders en billen. Oud topsporters spreken hun fascinatie uit over de enorme ontwikkeling in vergelijking met 20 jaar geleden.

Bas van You+ vertelt: “Diverse internationale clubs zoals FC Barcelona, Real Madrid en Paris Saint Germain trainen met elektrostimulering en dit zowel voor het onderhouden van gekwetste spelers als voor een snelle en doelgerichte verhoging van spierkracht. In minder dan een half uur trainen ze heel hard en diep tot in de spiervezels, de rest van de tijd is er voor strategie en techniek.”

Lage elektrische golven
Allemaal goed en wel, maar wat is EMS nu precies? “Als je wil bewegen, geef je met je brein via het ruggenmerg een elektrische impuls aan je spieren, waarna ze aanspannen. Tijdens een training met elektrostimulatie geeft onze apparatuur je spieren dezelfde elektrische impulsen. Niet alleen je brein, maar ook de apparatuur geeft je spieren dus het commando om aan te spannen, met de intensiteit die wij voor je kiezen.”

Deze elektrische impulsen bereiken het lichaam via elektroden dat in contact staat met mijn huid. Bij de EMS workout krijg ik een extra geleidende outfit. “Trek dit driekwart shirt en broek aan zonder ondergoed”, aldus Bas. Hmmm awkward…, daar gaan mijn looks. Blootvoets trainen of met sokken werkt het prettigst.

In de zaal maakt Bas de raakvlakken van de elektroden nat met water. Euh, water en elektriciteit, is dat geen slechte match? “Hier niet”, aldus Bas. “Aangezien EMS de natuurlijke elektrische impulsen in je lichaam nabootst, gebeurt dat net zoals in je lichaam met lage golven. Contact met water is dan ook geen probleem.” Het futuristisch ogende pak zit strak, maar dat went snel.

Met de allure van een superheld neem kies ik positie voor de opwarming. Zo kan ik stapsgewijs wennen aan de elektrische prikkels. “We starten met een aantal squats”, zegt Bas. “Bij elke squat zal ik een extra spiergroep stimuleren met elektrische prikkels. Breng goed je heup naar achteren en beweeg rustig.”

De eerste lading elektrische prikkels op mijn bovenbenen is een combinatiepakket van kriebels en lichte druk. “Voel je de contractie in de benen?”, checkt Bas. Yes! Op naar de tweede squat, waarbij ik nu ook elektrische prikkels in de billen voel. Zo stimuleert Bas bij elke squat een extra spiergroep, tot al mijn spieren onder stroom staan.

Vele variaties mogelijk
Na de opwarming trakteert Bas me op 10 oefeningen met 12 herhalingen. De spieren worden telkens 4 seconden gestimuleerd tijdens de beweging, in de teruggaande fase van 4 seconden is er geen eclectische impuls. Dit ritme houden we de komende 20 minuten aan waarbij we vloeiend overschakelen naar de verschillende oefeningen.

Wanneer ik de oefeningen uitvoer binnen het opgelegde ritme, vraag ik me af wat er gebeurt als ik de machine gewoon zijn werk laat doen en mijn spieren zonder bijbehorende oefening laat stimuleren. “Weinig”, lacht Bas. “De spiercontractie is je basis en de machine versterkt deze. Laat je de natuurlijke spiercontractie weg, dan is er geen verbinding tussen je hersenen en spieren en dus amper een effect.”

Met de EMS apparatuur zijn honderden oefeningen en variaties mogelijk. “Zo kunnen we jou, en vooral je spieren, altijd verrassen. Als je vaak dezelfde oefeningen doet, weet je brein na een poos hoeveel energie deze vereisen. Gezien je brein over je energie waakt en graag efficiënt werkt, zal het zo weinig mogelijk kracht geven. Wanneer je de oefening echter voor de eerste keer doet en de nodige kracht nog onbekend is, zal je brein veel meer kracht vragen aan je spieren en ga je voluit.”

De vele oefeningen laten bovendien een persoonlijk programma toe, samengesteld op basis van je doelen. “We spelen in op persoonlijke behoeften of functionele bewegingen, zoals meer buikspieren of veel zijwaartse kniebuigingen voor tennisspelers.”

Maximale intensiteit, minimale impact
Bas vraagt me geregeld of de intensiteit oké is. “Pittig maar te doen”, antwoord ik en dus verhoogt mijn trainer de intensiteit in het midden van de sessie. Oef! Vooral mijn onderrug en buikspieren krijgen het flink te verduren. “Buig maar verder, je lichaam zal eraan wennen. Adem goed in tijdens de rustperiode en trek je buik in.”

Met EMS spreken we alle type spiervezels aan, dit zorgt voor een sterk en strak lichaam. Vet verlies je goed doordat je metabolisme verhoogt wanneer je spiermassa toeneemt. Doordat de doorbloeding in de huid wordt gestimuleerd heeft de training een zeer gunstig effect op cellulitis.

Toch gaat EMS om meer dan een strak of gespierd lichaam. “Eigen aan EMS is dat het tot in de diepste lagen van je spieren inwerkt, maar met een minimum aan impact. Naast atleten, topmodellen en mensen met overgewicht krijgen we dan ook oudere personen over de vloer. Ze kampen met stabilisatieproblemen door te weinig spierkracht. Hier trainen ze veilig doordat we de benen en buikspieren versterken zonder grote impact op de gewrichten, pezen en ligamenten. De belasting van de gewrichten blijft minimaal doordat we geen gewichten gebruiken.”

Ook voor mensen met rugproblemen en artrose is EMS training ideaal. De methode scoort ook goed als je een blessure hebt en toch je spierkracht wil onderhouden.

Voldaan na de training
Aan het einde van de training ben ik afgemat. Zeker de buikspieroefeningen zijn erg intens. Wat in het begin een makkie lijkt wordt uiteindelijk een echt zwaar! Gelukkig klokken we stipt af op 20 minuten. “Langer trainen heeft geen zin, want je trainde elke spier van je lichaam al 20 minuten.”

Buiten adem vraag ik Bas wat ik na de sessie kan verwachten. “Pijnlijke spieren”, is het antwoord. “Mijn advies? Drink anderhalve liter water vanavond, dat zal je spieren helpen ontspannen.”

Eenmaal thuis nemen de spierspanningen toe. Zeker in de bovenbenen voel ik mijn quadriceps trekken, verzwaren en trillen. Nu pas ervaar ik wat mijn spieren allemaal trotseerden tijdens de elektrostimulatie. Nog later op de avond komt daar een diep gevoel van vermoeidheid bij, alsof ik 10 kilometer heb gelopen. Voldaan kruip ik onder de lakens voor een herstellende nachtrust. Het advies van Bas klinkt me nog na: “Doe het de komende dagen rustig aan, zeker met krachttraining. Je spieren hebben tijd nodig om te herstellen.”

Locatie
You+ bied EMS training in Deventer en Warnsveld aan.

Voordelen

  • Je krijgt een verbetering van kracht met 30 tot 70%, afhankelijk van je niveau.
  • Alle belangrijke spiergroepen komen aan bod.
  • Geen risico op blessures van de spieren of gewrichten doordat er amper een impact is op je gewichten, ligamenten en pezen.
  • Met EMS spreek je 95% van het spierweefsel aan en bereik je ook het diepste weefsel. Met normale kracht- training bereik je ongeveer 50%.
  • Je silhouet slankt snel af door de sterke concentratie aan spieren en je werkt aan een fundamentele versteviging van het lichaam.
  • Dankzij de verbetering van het basismetabolisme doordat je spiermassa toeneemt ervaar je snel gewichtsverlies.
  • Gunstig tarief t.o.v. personal training.
  • Geen drukke gym en corona veilig.
  • In 20 minuten tijd doe je een workout die zonder EMS 90 minuten zou duren.

Nadelen

  • De prijs kan voor sommigen een drempel zijn. Je betaalt gemiddeld 22,50 euro per sessie.
  • Als je graag sport zit je sessie er al na 20 minuten op. Ook doe je 24 uur voor en na de sessie best geen intensieve kracht en/of cardiologische inspanningen.
  • Na een sessie EMS ben je wel uitgeput, maar de techniek werkt niet in op je cardiovasculaire systeem. Voor je uithoudingsvermogen combineer je EMS best met trainingen die daar doelgericht op inspelen, zoals hardlopen of spinning.
  • Niet geschikt voor mensen met epilepsie en pacemakers. Ook als je zwanger bent of leidt aan een medische aandoening (waaronder kanker, hernia, diabetes of chronische ziekten) is dit niet voor jou.

Delen

Auteur

Bas Streppel