Heffen, de meest vergeten basis oefening in een fitness schema

Een fundamentele beweging

Ongeacht je trainingsdoelen is geen enkel programma compleet zonder het trainen van de zes fundamentele bewegingspatronen: beenbuiging, heffen, duwen, trekken, roteren en rompbuiging. Elk patroon op de juiste manier op een consistente basis trainen is de manier om: kracht te ontwikkelen, spieren op te bouwen, lichaamsvet te verliezen en jezelf te beschermen tegen pijn en blessures.

Als het gaat om training van het bovenlichaam, moet er een evenwichtige ontwikkeling zijn in zowel het horizontale als het verticale vlak. Simpel gezegd, het is belangrijk om even sterk te zijn en goed ontwikkelde bovenlichaam spieren te hebben die helpen om dingen naar voren en naar achteren te duwen en trekken. Ook voorwerpen boven je hoofd plaatsen, het zogenaamde heffen, bijvoorbeeld wanneer je iets op een hoge plank opbergt, is een fundamentele beweging.

In deze tijd van ronde schouders en ruggen, dankzij het zitten achter computers en het staren naar telefoons, zien we dat het bovenlichaam veelal niet evenwicht is ontwikkeld. Het is dus van groot belang om de basisbeweging ‘heffen’ niet te vergeten in je fitness routine!

Delen

Auteur

Bas Streppel